home button

Ouwehands Dierenpark

 

Adres

Ouwehands Dierenpark Rhenen
Grebbeweg 111
3911 AV RHENEN
E-mail info@ouwehand.nl

 

Link

http://www.ouwehand.nl/

 

Informatie

Cor Ouwehand hield eerst exotische dieren als hobby.

 

Informatie afkomstig van http://www.ouwehand.nl/

Geschiedenis van Ouwehands Dierenpark Rhenen

Op 18 juni 1932 opende Ouwehands Dierenpark voor het eerst haar poorten voor het publiek. De oprichter van het park, de heer C.W. Ouwehand, was al ruim voor die tijd vanuit Rotterdam naar Rhenen gekomen om daar, samen met zijn broer, een sigarenfabriek te beginnen. Na enige tijd besloot hij daar echter mee te stoppen en in 1919 begon hij een kippenfarm op een 10 ha groot terrein op de Grebbeberg. De kippenfarm gedijde uitstekend en de fraaiste kippenrassen werden op de Grebbeberg gehouden. Met een uitstekende reclame en een speciaal team deskundige mensen bezocht de heer Ouwehand vele boerenverenigingen om zijn farm en zijn producten aan te prijzen. Vele bussen met agrariërs bezochten zijn farm en daarbij bleek dat de bezoekers meer interesse toonden in wat exotische dieren als wasbeertjes, pauwen en fazanten dan in de fraaiste kippen¬rassen.

Van kippenfarm tot dierentuin.
Tijdens de economische crisis in de jaren dertig ging het niet zo goed met de kippenfarm. Maar de dieren bij de kippenfarm, de grote hobby van de heer Ouwehand, trokken nog steeds de aandacht en dat zorgde dan ook al snel voor de gedachte om van de kippenfarm een dierentuin te maken. In de jaren voor de opening werden verschillende dierentuinen in Europa door hem bezocht en bestudeerd zodat bij de inrichting gebruik kon worden gemaakt van de nieuwste ontwikkelingen. Van meet af aan was Ouwehands Dierenpark een succes en trok grote belangstelling. De oorlogsjaren brachten zware verwoestingen met zich mee o.a. voor de levende have en de gebouwen. Omdat deviezen voor aankopen in het buitenland niet verstrekt werden en de schadehersteluitkeringen tot 1953 op zich lieten wachten, kwam de wederopbouw slechts moeizaam op gang. Maar door de inzet van de familie Ouwehand en zijn medewerkers werd het Dierenpark in oude luister hersteld en brak een nieuwe bloeiperiode aan. In de afgelopen decennia is het terrein uitgebreid tot 22 ha en zijn tal van moderniseringen gerealiseerd.

Ouwehands Dierenpark: al bijna 75 jaar "leuk".
Na bijna 75 jaar dierenpark is zonder twijfel duidelijk geworden dat een dierenpark niet "iets" is waar men één maal in het leven naar toe gaat. Nee, Ouwehands Dierenpark Rhenen is een park met moderne inzichten over milieu en natuureducatie, en een park dat een functie heeft inzake de instandhouding van bedreigde diersoorten. De huidige bezoeker kan dan ook temidden van flora en fauna, kennis maken met onze dieren en inzicht krijgen in hun levenswijze. Dat inzicht komt er niet door alleen maar te kijken naar, maar wel door regelmatig eens door de dierentuin te lopen, onze dieren in verschillende omstandigheden te zien en door mee te doen met de vele activiteiten die elk jaar weer georganiseerd worden.

Het Berenbos.
Nog zo'n prachtig voorbeeld is Het Berenbos, een Europese primeur die in de hele wereld met belangstelling wordt gevolgd. Ouwehands Dierenpark is dan ook het eerste dierenpark in Europa dat sinds 1995 een echt Berenbos heeft. Het Berenbos is een 20.000 m2 semi-wildernis waar een aantal grote bruine beren en wolven in de vrije natuur kunnen leven. Het unieke van Het Berenbos zit 'm in twee aspecten. Op de eerste plaats fungeert Het Berenbos als veilig heenkomen voor bruine beren die overal in de wereld in hun bestaan worden bedreigd. Dankzij Het Berenbos krijgen ze een ouderwets berenleven. Op de tweede plaats kan het publiek via een spectaculaire loopbrug van de beren genieten zonder dat het de dieren belem¬merd in hun bewegingsvrijheid. Het is deze combinatie die Het Berenbos zo sensationeel maakt in de wereld. Bovendien zijn er bij Het Berenbos een aantal educatieplekken aangelegd waar vooral kinderen met moderne leertechnieken alles te weten kunnen komen over de bruine beer.

De beer moet los
Het Berenbos is een initiatief van Ouwehands Dierenpark in samenwerking met Alertis, stichting voor beer en natuurbescherming. Het is de bedoeling op meerdere plaatsen in de wereld "Beren¬bossen" te realiseren. Dat moet ook, want de bruine beer wordt in zijn dagelijks bestaan met uitsterven bedreigd. In Griekenland en Turkije wordt hij misbruikt als "dansende beer", tot hij erbij neervalt. En in veel Aziatische landen zijn gevechten tussen beren en pitbulls als volksvermaak een heel gewoon verschijnsel. Het Berenbos van Ouwehands Dierenpark is dus om meerdere redenen een uniek project.

En verder.........
Zijn er voor fun en excitement de volgende unieke projecten bijgekomen: Apen op Stelten in april 2000 ( 3 meter boven het publiek slingeren de orang oetans door bomen met lianen), in juni 2000 is het verblijf 'Neus aan Neus' met de ijsberen geopend (achter reusachtige glazen wanden staat men ineens neus aan neus met onze spelende ijsberen)en de al jaren bekende Zeeleeuwenshow staat garant staan voor een spetterende show in het Zeeleeuwentheater. Ze leren de toeschouwer op een speelse en vrolijke manier het verschil tussen een zeehond en een zeeleeuw, maar ze kunnen natuurlijk nog veel meer zoals, hoge sprongen maken, snel zwemmen, handstand, tong uitsteken en zelfs de breakdance. Altijd succes verzekerd bij jong en oud. Ook ons biotopen aquarium met de kleurigste zoet- en zoutwatervissen staat landelijk bekend bij alle aquarium liefhebbers.

De laatste jaren……………
In het voorjaar 2001 zijn twee prachtige zeldzame witte leeuwen gearriveerd in Ouwehand. Samen met nog vier leeuwen, deze zijn weliswaar niet wit maar hebben wel het witte gen in zich vormen ze de nieuwe leeuwengroep van Ouwehand. Urucu, een Latijns-Amerikaanse jungle is in juli 2001 geopend met o.a. slangen, kaaimannen, ara, flamingo’s en nog veel meer. RavotAapia Europa's grootste overdekte speeljungle is geopend in 2003. Kinderen kunnen hier spelenderwijs alles leren over de voortbeweging van dieren.

"Umkhosi, de Afrikaanse speelsafari"
Ontmoet leeuwen, stokstaartjes en wrattenzwijnen. Ervaar de sfeer in het Afrikaanse speeldorp en beleef een nieuw avontuur. Klim over de touwbruggen van boomhut naar boomhut en bespied de leeuwen vanuit een spannende uitkijkpost. Kortom een nieuw Afrikaans avontuur in Ouwehands Dierenpark Rhenen sinds voorjaar 2005.

Terug van weggeweest!
De olifanten zijn weer terug op de Grebbeberg. In een gloednieuw verblijf kun je ze komen bewonderen en van alles over deze magische dikhuiden te weten komen.

 

Data afkomstig van Hendrik Engel's alphabetical list of Dutch zoological cabinets and menageries [1261]

In June 1932 C.W. Ouwehand opened his zoological garden on the "grebbeberg" ("ouwehands dierenpark"). Among the attractions are a Zool. park, aquarium, dolphin show, terrarium and free air aviary.

 

Data afkomstig van Toer in eigen land [1975]

Op de Grebbeberg het vermaarde Ouwehands Dierenpark met zijn vele attracties zoals het aquarium, speeltuinen, dolfijnenshows en zijn fraaie zwembad met zonneweiden. Twee restaurants met lommerrijke terrassen. Tevens ezeltje rijden, ponyrodeo, trompolines, kanovijver.

 

Data afkomstig van: "Oorlogszone Zoo, de Berlijnse dierentuin en de 2e wereldoorlog"

"Tot twee keer toe werd de dierentuin op de Grebbeberg door het oorlogsgeweld zwaar gehavend. Voorafgaand aan de Slag om de Grebbeberg in mei 1940 had dierecteur Cornelis Ouwehands op last van het Nederlandse leger met een zwaar gemoed zelf alle roofdieren doodgeschoten. Enkel een jonge ijbeertweeling en hun moeder had hij weten te sparen. Tijdens de strijd tegen het binnenvallende Duitse leger zouden vele dieren omkomen, maar de ijsberen overleefden. Met nieuwe roofdieren die onder andere vanuit de Haagse Dierentuin afkomstig waren, werd de zoo op 18 juni 1942 officieel heropend, de dag dat ook het tiende jubileum werd gevierd. Tijdens de Dutise bezetting werd het dierenpark in 1943 door een recordaantal bezoekers bezocht. Toen Rhenen vanaf oktober 1944 onder geallieerd vuur kwam te liggen, werden weer de roofdieren afgemaakt, dit keer door de Duitsers. De ijsbeertweeling werd niet gespaard. Andere dieren werden door de plunderende Duitse militairen buit gemaakt. In februari 1945 volgde de evacuatie van de dierentuin: een groot aantal dieren werd losgelaten en opgedreven richitng Veenendaal en vervolgens naar landgoed Hydepark in Doorn. Alleen de olifanten weigerden na herhaaldelijke pogingen om hun vertrouwde omgeving te verlaten. Het oorlogsgeweld tussen de Duitsers en de bevrijders, dat aanhield tot mei 1945, bracht opnieuw veel schade toe aan de dierentuin en de wederopbouw zou nog jaren in beslag nemen."

 

last updated: 27-01-2008