home button

Bison park Zeist

In september 1926 - 1939

 

Adres

Het bizonpark bevond zich tussen de Woudenbergseweg en het Laantje zonder eind.
 

 

Link

 

Informatie

Er is nog steeds een veld in Zeist dat de naam "bisonveld" heeft op deze locatie, gelegen tegenover het hertenkamp.

Half Januari 1939 stierf de laatste koe [Zeister krant].

Ze hebben 2 soorten "bisons" gehad: de amerikaanse bison en de Wisent (Europese bison) => is dit wel waar?

Er wordt in de gemeente Zeist wel het nodig "gemoppered" over de aanleg van zo'n duur bisonpark. Dit geld had volgens enkele inwoners beter aan iets anders kunnen worden besteed [diverse artikelen in Zeister kranten].

Na het overlijden van de bisons kwam de discussie wat te doen met het park. Zo werd er geopperd om er zebra's, struisvogels, of andere tropische dieren in te zetten.

In 1941 wordt er voor gekozen om het bisonpark te veranderen in een sportterein, en de korfbal vereniging trekt erin.

 

Bron http://www.wilhelminaparkzeist.nl/bisonpark-1933/:

Aan het begin van het Zeister Bos ligt het Bisonpark. Dit behoorde vanouds tot de Zeister Bossen. In september 1926 was het park met deze naam tot stand gekomen (kosten: f 7200,-) De heer Blaauw, bewoner van Gooilust in ’s Gravenland, schonk de gemeente een bisonpaar (Jupiter, geboren in 1905 en Juno, geboren in 1924), die in Zeist voor nakomelingen zorgden. De heer Blaauw had op zijn buitenplaats een bijzondere privé dierentuin.

Met de komst van de bisons was de naam Bisonpark een feit. Op het terrein kwam ook een stal: de nog steeds bestaande bisonstal. Het Bisonpark werd een toeristische attractie van de eerste orde (de Zeister Bossen waren al een gezocht dag-uit-gebied met verschillende recreatieve elementen (bijzondere structuren in het bos, het Jagershuis en een dierentuin).

(...)

In 1939 waren alle bisons gestorven. Na de oorlog werd het Bisonpark een van de sport- en spel-terreinen van de gemeente Zeist.

(deze tekst is overgenomen uit de Nieuwsbode van 9 juli 2015 n.a.v. de tentoonstelling “In het spoor van de bison”dat in FIGI werd gehouden in de zomer 2015.)

 

Bron http://www.wilhelminaparkzeist.nl/wp-content/uploads/2015/01/Prof.-Lorentzlaan-historie-info.pdf:

Om meer bezoekers naar het bos te trekken legt de gemeente in 1926 een bizonpark aan voor bezoekers. Het park bevindt zich tussen de Woudenbergseweg en het Laantje zonder eind.

 

 

Bron https://www.geheugenvanzeist.nl/articles/zeist-als-vakantiedorp/:

Om het bos attractiever te maken werd in 1926 bij de ingang aan de Woudenbergseweg een bizonpark aangelegd. Tegenover het bizonpark kwam in 1935 een hertenkamp. Bij het Jagershuis werd in 1932 een dierentuin geopend. Heel wat dieren kon men hier bezichtigen, zoals beren, kangoeroes, manenschapen, zwanen, eenden, fazanten, kalkoenen, pauwen, kaketoes, papegaaien, flamingo’s, een struisvogel en een ooievaar. Voor de kinderen was er een speeltuin, waar ze ook ezeltje konden rijden.

 

Bron http://oudseyst.nl/ALBUMS/Zeisterbos/slides/Bisonp-1939-001.html

In 1926 werd een bisonpaar geschonken aan de gemeente Zeist ter opluistering van de toegang van het Zeister Bosch. In de jaren 1938 en 1939 was het echter gedaan met deze blikvangende attractie want de éne na de andere bison stierf ten gevolge van inteelt. Nu is er op dit terrein een korfbalvereniging, CKV Recht Door Zeegevestigd. Foto gemaakt in 1933.

 

Bron https://www.zoovaria.com/meer-zoo-varia/dierenparken-van-weleer/bizonpark-zeist/:

Om meer bezoekers naar het Zeisterbos te trekken legt de gemeente in 1926 een hertenkamp aan voor bezoekers niet ver van het jagershuis.  Het park bevindt zich tussen de Woudenbergseweg en het Laantje zonder eind. Omdat er al veel hertenkampjes waren in de gemeente besloot de heer Blaauw om de gemeente een Amerikaans bizonpaartje te schenken. En zo was het Bizonpark geboren. In die tijd leefde er in Europa ook nog in het wild bizons, maar deze werden ernstig bedreigd doordat er veel op ze gejaagd werd. Het park werd daarom dus uitgebreid met Europese bizons. in 1939 waren echter alle dieren gestorven en werd er een nieuwe invulling voor het park gezocht.

 

Bron https://www.geocaching.com/geocache/GC2K4GF_zeister-bosch?guid=d4c7881f-049c-4582-a219-7d0e4cee963e:

De stal vormt nu het hoofdkwartier van korfbalvereniging RDZ en in de zomer van het kindervakantiespektakel Lobbus.

 

Bron: Boek - uit het Zeister leven gegrepen, een beeldverhaal van 1900 -1940: Geen enkele tekst/foto gevonden

 

 

Zie ook:

http://www.wilhelminaparkzeist.nl/tag/bisonparkbisonveld/

https://www.freewebs.com/showbanded/bisonparkzeist.htm

 

 

 

last updated: 26-08-2019

In september 1926 was het park met deze naam tot stand gekomen (kosten: f 7200,-) De heer Blaauw, bewoner van Gooilust in ’s Gravenland, schonk de gemeente een bisonpaar (Jupiter, geboren in 1905 en Juno, geboren in 1924), die in Zeist voor nakomelingen zorgden. De heer Blaauw had op zijn buitenplaats een bijzondere privé dierentuin.
Toeristische trekpleister
Met de komst van de bisons was de naam Bisonpark een feit. Op het terrein kwam ook een stal: de nog steeds bestaande bisonstal. Het Bisonpark werd een toeristische attractie van de eerste orde (de Zeister Bossen waren al een gezocht dag-uit-gebied met verschillende recreatieve elementen (bijzondere structuren in het bos, het Jagershuis en een dierentuin).

Chocoladekoekjes
Banketbakkerij Figi speelde daarop in met een koekje met chocoladelaag in de vorm van een bison. Deze koekjes werden verkocht in speciaal daarvoor ontworpen blikjes.
In 1939 waren alle bisons gestorven. Na de oorlog werd het Bisonpark een van de sport- en spel-terreinen van de gemeente Zeist.