home button

Burgers dierenpark / Tilburgs Natuur Dierenpark

 

Adres

Tilburg

 

Link

http://www.tilburgsdierenpark.nl/

http://www.cubra.nl/specialebijdragen/dierenparktilburg/tilburgsdierenparknicolevandijk01.htm

 

Informatie

Het dierenpark is opgezet door Johannes Burgers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Tilburgse park een (iets kleiner) evenbeeld van zijn park in Arnhem was. Het park heeft hij als huwelijkscadeau aan zijn dochter en schoonzoon gegeven (na huwelijk mijnheer en mevrouw van Glabbeek). Zij hebben het park geleid tot 1946. In dat jaar is het park verkocht aan de firma C. Van Dijk (import- en exportbedrijf van exotische dieren).
De firma van Dijk en Burgers Dierenpark waren geen vreemden voor elkaar. Al jarenlang werkten zij samen. De vele dieren die de firma van Dijk verhandelde hadden in Tilburg een onderkomen nodig en Burgers Dierenpark kon dat geven. Het voordeel voor Burgers was dat het park, met de extra dieren van de firma van Dijk, nog interessanter werd voor de bezoekers. De samenwerking was voordelig voor beide kanten.
De jaren vlak voor en tijdens de oorlog waren voor het Burgers Dierenpark in Tilburg erg zwaar. Toen de familie van Glabbeek-Burgers besloot het park te verkopen was het, gezien de jarenlange samenwerking, logisch om het als eerste aan de firma van Dijk te koop aan te bieden. Van Dijk wilde het graag kopen. De naam veranderde van Burgers dierenpark in Tilburgs Natuur Dierenpark.
Tot 1973 heeft de firma het park onder haar hoede gehad. De verkoop van het park in dat jaar betekende ook het einde van het park.
Op dit terrein staat tegenwoordig de universiteit. Niets is nog terug te vinden van deze tuin (2006).

 

Data afkomstig van Hendrik Engel's alphabetical list of Dutch zoological cabinets and menageries [1520]

Tilburgs natuur-dierenpark, opened 1934, closed ca. 1970. Written in 1939: "....were Mr. Burgers of Arnhem has an estate of about 120 acres, looked after by Mr. J. Glabbeek."

 

Data afkomstig van https://nl.wikipedia.org/wiki/Tilburgs_dierenpark:

Het park opende zijn deuren in 1932 als huwelijkscadeau van Johan Burgers (oprichter van Burgers Zoo) aan zijn dochter Johanna Burgers en haar Tilburgse man Johan van Glabbeek. In 1946 kwam het park in handen van de firma C. van Dijk & Zonen die al vanaf het begin bij het park betrokken was. In 1973 werd het park gesloten.

 

Data afkomstig van https://wikimiddenbrabant.nl/Tilburg's_Natuur_Dierenpark:

In 1932 werd aan de Bredaseweg Burgers Dierenpark opgericht. Het was een huwelijkscadeau van Johannes Burgers, die in Arnhem al een dierentuin had, aan zijn dochter en de Tilburger Van Glabbeek. Dit echtpaar leidde het dierenpark tot 1946, waarna het beheer in handen kwam van de dierenhandelaar C. van Dijk & Zonen.

De naam veranderde toen in Tilburg’s Natuur Dierenpark. Sindsdien vonden vele diersoorten er onderdak. Tot in de jaren zestig was het dierenpark een van de meest aantrekkelijke bestemmingen voor een dagje uit met het gezin, de schoolklas of de vereniging. Vanaf die tijd werd het recreatieaanbod, dat voorheen in Tilburg vrij mager was, iets ruimer, en bovendien leek de traditionele dierentuin zijn populariteit te verliezen.

In 1973 viel het doek voor het dierenpark, vooral door de concurrentie van Safaripark Beekse Bergen. Net voor de sluiting wisten enkele Siberische grondeekhoorns te ontsnappen en ze kozen de Oude Warande als nieuw leefgebied. Van het park resteren verder onder meer enkele dienstwoningen en de entreepoort.

 

Data afkomstig van https://www.zoovaria.com/meer-zoo-varia/dierenparken-van-weleer/burgers-dierenpark-tilburg/:

Het Tilburgs Dierenpark was een dierentuin gelegen in de Oude Warande aan de Bredaseweg in Tilburg. Het park opende zijn deuren in 1932 als huwelijkscadeau van Johan Burgers (de toenmalige eigenaar van Burgers Zoo in Arnhem) aan zijn dochter en haar Tilburgse man. In 1946 kwam het park in handen van C. van Dijk & Zonen die ook al het park hadden helpen te ontwikkelen. In 1973 sloten de deuren.
In 1932 werd aan de
Bredaseweg Burgers Dierenpark opgericht. Het was een huwelijkscadeau van Johannes Burgers, die in Arnhem al een dierentuin had, aan zijn dochter en de Tilburger Van Glabbeek. Dit echtpaar leidde het dierenpark tot 1946, waarna het beheer in handen kwam van de dierenhandelaarC. van Dijk & Zonen.
De naam veranderde toen in Tilburg’s Natuur Dierenpark. Sindsdien vonden vele diersoorten er onderdak
. Tot in de jaren zestig was het dierenpark een van de meest aantrekkelijke bestemmingen voor een dagje uit met het gezin, de schoolklas of de vereniging. Vanaf die tijd werd het recreatieaanbod, dat voorheen in Tilburg vrij mager was, iets ruimer, en bovendien leek de traditionele dierentuin zijn populariteit te verliezen.
In 1973 viel het doek voor het dierenpark, vooral door de concurrentie van Safaripark Beekse Bergen. Net voor de sluiting wisten enkele Siberische grondeekhoorns te ontsnappen en ze kozen de Oude Warande als nieuw leefgebied. Van het park resteren verder onder meer enkele dienstwoningen en de entreepoort
.

 

Data van http://www.olifantenhuis.com/:

In 1932 opende in Tilburg een nieuwe dierentuin haar poorten: Burger's Dierenpark. Meneer Burgers van het gelijknamige dierenpark in Arnhem kocht een jaar eerder een stuk grond in Tilburg voor zijn dochter en haar man, dhr van Glabbeek. Het pas getrouwde echtpaar kreeg de dierentuin als geschenk.

Na aanvankelijk redelijk succesvolle jaren ging het toch steeds minder en minder met de dierentuin. Concurrentie van de andere dierenparken en het gebrek aan andere toeristische attracties in de omgeving van Tilburg zorgden voor een matige opkomst

Aan het enthousiasme van het echtpaar Glabbeek lag het niet. Ze werkten van 's morgens vroeg tot 's avonds laat om de dierentuin zo mooi mogelijk te maken en de dieren gezond te houden.

Zoals voor vele andere dierentuinen in Nederland zorgde de Tweede Wereldoorlog voor de nodige problemen. Omdat het al niet zo goed liep, gecombineerd met de oorlogstoestanden, besloot het echtpaar om de dierentuin van de hand te doen. In januari 1946 werd de boedel verkocht aan de firma C. van Dijk & Zn.

Dit bedrijf was een groothandel in dieren en ging de dierentuin hoofdzakelijk gebruiken voor de opslag van dieren. Daarnaast echter bleef het ook een voor bezoekers toegankelijke dierenpark. De naam werd veranderd in Tilburg's Natuur Dierenpark.

De broers Christ en Nico van Dijk gaven het dierenpark z'n oude luister terug en richtten zich steeds meer op het park en steeds minder op de dierenhandel. Onder hun leiding groeide de dierentuin uit tot een park van naam.

Het overlijden van Nico was een zeer grote tegenslag voor de dierentuin. Een wisseling in de directie - Christ stapte eruit na een onenigheid met Safaripark Beekse Bergen - en de stijgende kosten deden ook geen goed. De nieuwe directeur, Harrie van Dijk, besloot het park te verkopen. De gemeente Tilburg wilde de grond  bestemmen voor de Hogeschool van Tilburg en daarmee viel het doek definitief voor het Tilburg's Dierenpark.

Op 13 augustus 1973 was de laatste opening en sloten 's avonds de poorten voorgoed.

 

Last updated: 31-08-2019