home button

Stichting Pantera / Roofdieren Opvangcentrum Pantera

 

Adres

Stichting Pantera
Grindweg 22
8422 DN Nijeberkoop (Friesland)

Link

(oude link:) http://www.pantera.nl/

Nog te lezen via: https://web.archive.org/web/20120318062931/http://www.pantera.nl/

 

Dieren

Katachtige: Leeuw, Tijger (oa Siberische, Bengaalse, Sumatraanse), Moesaskat, Poema, Panter, Ocelot, Serval, Luipaard, lynx, genetkatten, civetkatten, Bengaalse tijgerkatten
Beren (bruine, grizzly, ijs)
Wolven, stinkdieren, fretten, wasberen, wasbeerhonden, poolvossen, jakhalzen, dingo's

 

Informatie

Opvang voor allerlei dieren, maar vrij snel na de oprichting ging de specialisatie naar katachtige
Alleen donateurs kunnen een bezoek brengen aan de opvang.

Geopend op 5 mei 1993

gestopt in 2013, Oktober 2013 overgenomen door Felida 

 

Informatie afkomstig van https://www.felidabigcats.org/nl/felida/over-felida/geschiedenis/:

Stichting Pantera bestaat sinds 4 december 1992 en is gevestigd in Lijnden (Kamer van Koophandel 41004394). Stichting Pantera werd in 1992 in leven geblazen nadat de oprichter erachter kwam dat veel in gevangenschap geboren roofdieren werden gedood als ze ouder werden en hun schattige uiterlijk verloren hadden. Hij vond dat dit niet mocht gebeuren en bood onderdak voor deze dieren in een opvangcentrum in Nijeberkoop. Sinds haar oprichting runde de stichting een roofdierenopvangcentrum in Nijeberkoop, maar in 2013 kwam de stichting in financiële nood, en werd de hulp ingeroepen van Stichting VIER VOETERS en FOUR PAWS International. Dit leidde tot een officiële overname van het opvangcentrum en sinds 12 mei 2014 is het opvangcentrum geen eigendom meer van Stichting Pantera maar van Stichting FELIDA. Sinds het opvangcentrum door VIER VOETERS en FELIDA is overgenomen, heeft Stichting Pantera geen eigen opvangcentrum meer en richt een nieuw aangesteld bestuur zich op het afronden van zaken uit het verleden en herstel van de financiële positie, zodat de stichting zich weer op een positieve manier voor haar doelstellingen in kan zetten.

 

Informatie afkomstig van https://www.nlbif.nl/nl/nlbif-data/organisaties/stichting-pantera:

De stichting kende bij haar oprichting drie doelstellingen:

 

Informatie afkomstig van http://pantera.nl/statistic.php?id=4&lang=nl:

De officiele Stichting Pantera (05/05/1993) is opgericht en heeft op een speciaal voor dit doel aangeschafte boerderij Voldoende nachtverblijven en buitenverblijven voor katachtigen gebouwd zodat de eerste nood geledigd kan worden. De naam Pantera komt af van de officiele wetenschappelijk naam van de big five van de katachtigen namelijk Panthera.Ook voor de opvang van (geconfisceerde) reptielen is er ruimschoots plaats.

 

Pantera gaat verhuizen naar Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna (bericht uit 2009).

 

Informatie afkomstig uit Boek "Een tijger in de tuin", door Marjan Berk:

Arno van der Valk directeur van Pantera.
Was aangenomen bij de dressuurschool in de dierentuin in Valkenburg van Erie Klant, maar mocht niet van zijn vader.
Deed optredens onder de artiestennaam "Madrahasj" oa met slangen en krokodillen
Wilde een optreden doen als goochelaar met roofdieren. Hij probeerde een paar gedumpte dierentuin dieren te kopen.
Er bleken echter vele dieren te worden afgeslacht als ze een overschot waren (uit circussen en dierentuinen).
Om te voorkomen dat deze dieren werden afgeslacht begon hij een opvang. Het duurde even voor de benodigde vergunningen.
Op 27 November 1992 kwam de eerste tijgerin.
Op 5 mei 1993 was het grote buitenverblijf voor de tijgerin klaar en kon Pantera gekopend worden.

 

Informatie afkomstig van https://nl.wikipedia.org/wiki/FELIDA:

Het opvangcentrum werd opgericht door Stichting Pantera dat eind 1992 zijn deuren opende voor de opvang van grote katachtigen. Het opvangcentrum richtte zich met name op 'afgedankte' circusdieren. De eerste bewoner was de Siberische tijger Ruby.

De opvang van de leeuw Khai in 1994 leverde klachten en bezwaren van omwonenden op. Het dier zou de omwonenden uit de slaap houden, en omwonenden waren niet overtuigd van de veiligheid van het verblijf. De Raad van State besliste later dat jaar dat de bezwaren over geluidsoverlast niet gegrond waren en handhaafde (voorlopig) de milieuvergunning van het pension.Ook in latere jaren rezen bezwaren tegen de opvang van (grote aantallen) leeuwen, vooral vanwege het 'angstaanjagende' gebrul

 

Informatie afkomstig van https://web.archive.org/web/20120311231202/http://www.pantera.nl/overpantera/algemeen

Op 4 december 1992 werd bij notaris Simon ter Heide in Oldeberkoop de stichtingsakte gepasseerd en was Stichting Pantera Roofdierenopvangcentrum een feit. De eerste tijgerin, Ruby, was net een paar dagen eerder aangekomen. Snel werd haar buitenverblijf gebouwd en op 5 mei 1993 werd het opvangcentrum officieel geopend. Ruby ging toen als openingshandeling 'voor het eerst' haar buitenverblijf in. Sinds die tijd zijn er meer dan 250 roofdieren in Pantera te gast geweest of zijn nog te gast. Van klein (wasberen, wasbeerhonden, fretten, stinkdieren, poolvossen, genetkatten, civetkatten, moeraskatten, Bengaalse tijgerkatten) tot wat groter (wolven, dingo's, jakhalzen, servals, ocelotten), tot zeer groot (bruine beren, grizzlyberen, ijsberen, tijgers, leeuwen, jaguars, panters en poema's). Al snel volgde de specialisatie katachtige roofdieren. Voor beren en hondachtigen waren andere centra.

Als eigenzinnig centrum blijft Pantera vasthouden aan zijn beginfilosofie: Pantera is een opvangcentrum met de specialisatie voor katachtige roofdieren. De organisatie moet draaien op vrijwilligers. Naast opvang wordt er ook naarstig gezocht naar herplaatsingsmogelijkheden en die zijn inmiddels gevonden in alle uithoeken van de wereld. Van China tot Zweden, van Denemarken tot Pakistan en van Spanje tot Joegoslavië.

Wetenschappelijk gedragsonderzoek is ook vanaf het eerste moment een pijler van Pantera geweest. Een van de meest verbazingwekkende uitkomsten van dit onderzoek was dat katachtige roofdieren 60% meer stereotiep gedrag vertonen wanneer er bezoekers zijn dan wanneer slechts de eigen verzorgers aanwezig zijn. Mede daarom zijn er nu nog steeds slechts beperkte bezoekmogelijkheden.

 

Films

 

 

last updated: 14-09-2017