home button

Vogel- en plantentuin Arnhem

 

Adres

Velperweg, Arnhem 

Link

http://arnhemshistorischtijdschrift.bibliotheekarnhem.nl/Books/mp-pdf-bestanden/JRG31-4.pdf (blz  157 - 176)

Informatie

Op 21 september 1879 (Arnhemsche Courant) wordt er een voorstel gedaan (door Duyvene de Wit en J.A. Kolff) om een blijvende vogel- en plantentuin in Arnhem op te richten.

Op 1 november 1880 wordt geraporteerd (Arnhemsche Courant) dat er een meningsverschil is tussen de oprichters van de vogel- en plantentuin. Met als voorstel locatie de Velperweg.

Er is begin 1882 voor de tuin een groot gebouw aanbesteed welke in voorjaar 1883 gereed moet zijn.

De officiele opening van de planten- en vogeltuin is op 5 mei 1883 (De Amsterdammer). De tuin heeft dan naast een groot huis (met vele gastenkamers en een speeltuin) enkele vogels: duiven, hoenders, eenden.

Een commissie van het bestuur van  dierentuin Assen bezocht de collectie vogels van J.J. Duijvene de Wit reeds in 1879 (directeur van het vogel- en tuinenpark). In Velp (22 jan 1879 - Asser Courant) krijgt dierentuin Assen van de eigenaar de Witt een parkiet. Park is op dat moment bekend in Nederland en wordt bezocht door een commissie in 1879 voor het maken van plan voor de dierentuin in Assen. Zij bezoeken in het zelfde jaar ook andere bekende tuinen in Nederland (te weten: Artis, diergaarde Rotterdam, en de Haagsche dierentuin).

De directeur is Jacobus Johannes Duyvene de Wit, geboren 1836 in de Beemster (de rijp) en overleden in 1911 in Velp (Gelderland). Getrouwd met Anna Geertruida Cornelia Heineken (1845 - 1903).

Op 1 februari 1886 werd de Duyvene de Wit ook bestuurslid van de nieuwe landelijke vereniging met de naam "Avicultura". Op dat moment was hij ook al bestuurslid van de vereniging Planten- en vogeltuin te Arnhem.

 

BRON: https://www.historievandaalhuizen.nl/index.php/landgoederen/rozenhagen/ontstaan

De gefortuneerde Jacobus Johannes liet plannen ontwikkelen voor een groots hotel met park aan de oostkant van Velp , ten zuiden van de Ossendaalse laan, als onderdeel van de landgoederen van Biljoen en Beekhuizen, waar ook Nederhagen toe behoorde. Maar de droom wordt geen werkelijkheid.
Hij is een van de vier initiatiefnemers van de “grootsch opgezette inrichting van de Vogel- en Plantentuin” in Arnhem, ter plaatse van het huidige Regina Pacis aan de Velperweg. Deze tuin werd op 5 mei 1883 geopend, waarbij hij aanwezig was. Zelf fokte hij rozekammige en enkelkammige hoenders met goud- en zilverpeltekening. [B.Mombarg, Houden van kippen, Uitg. van Gorcum, 2001]

 

BRON: http://www.impressiveplaces.nl/Park%20Sacre%20Coeur.html

Tegenover het Koloniaal Militair Invalidenhuis, tegenwoordig bekend als het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek, werd in 1883 een Vogel- en Plantentuin ingericht zodat men vogels en planten uit Nederlands-Indië kon bezichtigen. Daarbij werd ook nog een hotel gebouwd, compleet met concertzaal en sportvelden. Dit project mislukte volledig waardoor het hotel na slechts 10 jaar alweer dicht ging.

 

BRON: https://indebuurt.nl/arnhem/mysteries/arnhemse-mysteries-op-gelost-waarom-sacre-coeur~8468/

Het park Sacré Coeur vormt een groene schakel tussen park Angerenstein en park Presikhaaf. Het park is sinds 2001 als gemeentelijk monument aangewezen en wordt beheerd door de gemeente Arnhem. Wij vragen ons af hoe het park is ontstaan en duiken de geschiedenis in. Het park was vroeger een vogel- en plantentuin. In 1883 werd dit geopend, en kon je hier planten en vogels uit Nederlands-Indië bekijken. Er werd ook een groot hotel gebouwd, dat de naam hotel Garne kreeg. Het was niet zo succesvol en werd al na tien jaar weer gesloten. In 1913 trokken de Zusters van Sacré Coeur in het leegstaande pand. Zij gaven de naam van hun congregatie aan het gebouw. En tadaa, daar hebben we de huidige naam van het park. In 1973 is het complex gesloopt: op die plek werd het verpleeghuis Regina Pacis gebouwd, dat inmiddels ook alweer gesloopt is en vervangen door nieuwbouw. Het fraaie 9 hectare grote park draagt nog steeds de naam van het oude pand Sacré Coeur. Diverse bomen, die in 1883 zijn geplant, staan er nog steeds en zijn nu dus ruim 130 jaar oud.

 

BRON: http://www.europese-bibliotheek.nl/nl/boeken/Velp_en_Rozendaal_in_oude_ansichten_deel_1/100-112330/artikel/6

Bij het uitspreken van de naam van het kleine landgoed aan de Arnhemsestraatweg is het of rozegeuren ons reukorgaan hemels aandoemRozenhagen". Het huis was majesteitelijk gelegen met wijd uitzicht over de lage broeklanden; in de delling een sierlijk gebogen vijver. In 1890 werd het huis gesticht door J.J. Duyvene de Witt. In Indie had hij een fortuin vergaard. Hij repatrieerde met grote plannen. Het plan voor een groot hotel op de Keienberg kwam niet tot uitvoering. Een vogel- en plantentuin aan de Velperweg, waaronder hij mede zijn schouders zette, kwam wel van de grond, maar was geen lang leven beschoren. Rozenhagen werd omstreeks 1935 gesloopt.

 

Last updated: 01-09-2017