home button

 

Wassenaar Zoo

 

Adres

Rijksstraatweg 667
Wassenaar

 

Link

<none>

Zie ook:

https://zoohistory.jouwweb.nl/dierenpark-wassenaar

 

 

 

Informatie

Oppervlakte 15 hectare
De auto-importeur Pieter W. Louwman, die een beroemde collectie tropische vogels had bijeengebracht, begon in 1937 een dierenpark. Er waren ook olifanten en tijgers te zien, naast de vele vogels in hun volières. Maar uiteraard vroeg het publiek ook naar "de apies". Die kwamen weldra. Aanvankelijk heeft men nog het een en ander kunnen overnemen van de oude Haagsche diergaarde, zoals een roofvogelvolière en het oude olifanten verblijf. Later is ook het berenverblijf overgenomen. Bij een sloper kocht P.W. Louwman destijds het siersmeedwerk van het hek van de oude Rotterdamse diergaarde. Het hek stond tot aan een paar jaar na de sluiting aan de Rijksstraatweg voor het Dierenpark Wassenaar.
In 1984 werd er op initiatief van de Stichting Vrienden van Dierenpark Wassenaar een TV-publieksactie op touw gezet om geld in te zamelen voor de bouw van een nieuw olifanten verblijf teneinde de olifanten voor Dierenpark Wassenaar te kunnen behouden.
In de zomer van 1984 vond in het (bijna) voltooide nieuwe entree gebouw een unieke expositie plaats. De (toen nog rondreizende) expositie “SERPO” genaamd was de grootste expositie met en over slangen ooit in Nederland gehouden.
Helaas liep het allemaal toch verkeerd en moest de dierentuin op 1 december 1985 haar poorten voor de laatste keer sluiten.
Hanneke en Jan Louwman kochten voor weinig geld de gebouwen terug en begonnen op het terrein hun World Life Breedingcenter wat al snel een wereldnaam kreeg voor het fokken van met uitsterven bedreigde dieren. Dit is niet publiekelijk toegankelijk, maar kan mooi via Google Earth bekeken worden. Echter sinds het World Life Breedingcenter ook gesloten is zie je geen grote katachtige meer op GoogleMaps.

 

Active Map:

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=52.115025&lon=4.380466&z=17&m=w&v=2

 

Data afkomstig van Hendrik Engel's alphabetical list of Dutch zoological cabinets and menageries [1657]

Wassenaar Zoo. Founded in 1937 by the automobile-manufacturer P.W. Louwman, a specialist in Asiatic birds.

last updated: 27-01-2008

 

Data afkomstig van Toer in eigen land [1975]

Aan de Rijksstraatweg 667 ligt het bekende dierenpark Wassenaar, altijd een gewilde trekpleister voor jong en oud.

 

Data van http://www.olifantenhuis.com/:

In 1937 opende Pieter Louman de poorten van zijn Dierenpark Wassenaar.  Hij had destijds al een beroemde collectie tropische vogels. En alhoewel hij eigenlijk auto-importeur was begon hij een dierentuin. Behalve vogels kwamen spoedig ook andere dieren naar het park; tijgers, olifanten, apen, etc. Sommigen werden overgenomen van de inmiddels gesloten dierentuin van Den Haag.
De vogelcollectie bleef toch het speerpunt van het park en dat resulteerde in de bouw van de Louisehal. Een 120 meter lange hal waarin enkele vollieres waarin de vogels op een natuurlijke wijze werden gehouden. Later werd hier de Paradijshal aan toegevoegd. Dit was een grote voliere waarin het publiek tussen de vogels door kon lopen.
Opmerkelijk was de aankoop van het oude toegangshek van de Rotterdamse Diergaarde. Dit hek stond al een tijdje bij een sloper. Het werd bij de toegang tot het park geplaatst maar een deel stond in de Paradijshal en vormde de afscheiding tussen de hal en een restaurant. Tegenwoordig staat het fraaie smeedijzeren hek in het Autotron in Rosmalen.
Het dierenpark was bijzonder succesvol als het gaat om bijzondere geboortes. Zo werd in 1979 de eerste laagland gorilla in Nederland geboren en in 1982 de eerste bonobo. Overigens was het park vermaard om zijn mensapencollectie waar naast de genoemde gorilla's en bonobo's ook orang oetans en chimpansees gehuisvest waren. Andere bijzonder geboortes waren de succesvolle broedsels van de oehoes en kookaburra's.
In 1980 werden vier cheetah's geboren.  De laatste nog in Wassenaar geboren cheetah (Waku) leeft in Dierenpark Amersfoort, die in begin 2007 zijn broer Wico verloor als gevolg van ouderdom en nierziekte. 
In Begin jaren tachtig kwam het park in financieel zwaar weer. Als particulier bedrijf draaide het zonder subsidies, een sluiting leek onafwendbaar. Een reddingsplan resulteerde in de oprichting in september 1983 van Dierenpark Wassenaar B.V. Een direkteur werd aangesteld en het echtpaar Louman droeg het bestuur over.
Er werd een grote renovatieplan opgesteld om het park weer nieuw leven in te blazen. Zo werd er een nieuwe ingang gebouwd met een informatiecentrum, een winkeltje en expositieruimtes. Tevens werd een wandelsafari aangelegd waarin de bezoekers door vier werelddelen konden lopen. Uiteindelijk is niet alles van deze safari gerealiseerd.
In 1984 werd een grote inzamelingsaktie georganiseerd door de Stichting Vrienden van Dierenpark Wassenaar, om de olifanten te kunnen behouden voor het park. Er werd een aanzienlijk bedrag van 125.000 gulden (ca 56.000 euro) opgehaald maar het mocht allemaal niet baten.
In 1985 viel het doek voor het dierenpark. Het echtpaar Louman kocht de gebouwen terug en begonnen hun World Life Breedingcentrum. Met de fok van bedreigde diersoorten verwierf het centrum wereldfaam.
De dieren die weg moesten werden zoveel mogelijk bij andere dierentuinen ondergebracht. Zo gingen de olifanten naar Dierenpark Emmen en naar Artis.

 

Data afkomstig van Een leven lang poep [2018]:

Park gesloten voor publiek 1 dec 1985.

Laatste dieren: 5 gorilla's verlaten het park in mei 1987.

 

 

Last updated: 31-05-2021