home button

Dierenpark de Wissel
(voormalig: "Dierenvreugd" of "De Achterste Molen")

 

Adres

Dierenpark Wissel
Woesterbergweg 2b
8162 RD Epe
Tel.: 0578-613106
E-mail: wisselzoo@zodiaczoos.nl

 

Link

http://www.wisselzoo.nl/

 

Informatie

"Dierenvriend De achterste Molen" werd geopend op 25 maart 1967 (eigenaar Frist Eshuis hield hier sinds 1955 allerlei dieren). Begon op 2 hectare. Met oa Apen, Vogels, Kangeroos, en vele soorten schapen en geiten.
In 1984 werd het overgenomen door J.Th. Wunderik en verder geprofessionaliseerd, toen wijzigde ook de naam in Dierenpark Wissel.
In 1994 werd het overgenomen door de organisatie Palmary Parcs.

 

Informatie afkomstig van http://www.pangeaparc.nl/nieuw/index.aspx?menuId=216&Active=212

Historie
Dierenpark Wissel ligt vlakbij Epe op een mooi gedeelte van de Veluwe. Door het park slingert een beekje waardoor eilandjes en gebieden ontstaan die het domein zijn van vele bijzondere dieren. Het park heeft een natuurlijke uitstraling door de vele soorten bomen, struiken en planten.
De levensader van het park is de Tongerense beek. Deze beek is al 466 jaar oud en werd gebruikt voor het winnen van waterkracht voor korenmolens, papiermolens en wasserijen. De bron (of spreng) van deze beek ligt in het Wisselse veen.

In 1711 werd door familie Jonker een boerderij gebouwd aan de Tongerense beek. Deze boerderij, die er nog staat, ligt tegen het dierenpark aan en was de enige woning in de directe omgeving in die tijd. De boerderij kreeg al snel een waterrad en molenstenen en kon zijn eigen koren malen. Tegen het einde van de 19e eeuw ging deze boerderij-maalderij over in handen van de familie Overbosch.

In 1921 kwam het gebied in bezit van de heer J. Eshuis en de maalderij was inmiddels een chemische wasserij geworden met de handelsnaam ‘De Achterste Molen’.

In 1953 volgde de heer F. Eshuis zijn vader op. De heer en mevrouw Eshuis hielden erg veel van dieren en begonnen omstreeks 1955 allerlei diersoorten op hun terrein van ongeveer twee hectare te verzamelen. Na verloop van tijd ontstonden er plannen om het inmiddels ontstane dierenpark open te stellen voor publiek. Op zaterdag 25 maart 1967 werd onder de naam ‘Dierenvreugd De Achterste Molen’ het park voor bezoekers opengesteld.

In januari 1984 werd het park verkocht aan de heer J.Th. Wunderink. In het park werden verscheidene verblijven vernieuwd en de bezoekersaantallen groeiden door naar 35.000 tot 40.000 bezoekers per jaar. De naam van het park werd veranderd in ‘Dierenpark Wissel’.

Op 1 februari 1994 werd het park overgenomen door Palmary Parcs b.v. te Warnsveld. Er werd direct gewerkt aan een nieuw concept en dit werd planmatig tot uitvoering gebracht. Ook de marketing werd professioneel opgezet.
Door alle veranderingen en inspanningen komen op dit moment op jaarbasis 155.000 bezoekers naar het park.

In 1997 werd Dierenpark Wissel uitgenodigd om lid te worden van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). Voor directie, staf en medewerkers van het park betekende dit een doorbraak en een erkenning dat het park kwalitatief op het niveau staat van de tien grote dierenparken in Nederland. Tevens werd Dierenpark Wissel lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA).

Om het park te kunnen uitbreiden, en zo de professionaliteit van het ondernemen in stand te houden, heeft de directie van Dierenpark Wissel in oktober 2000 bij het gemeentebestuur een masterplan 2000-2005 ingediend. De buurt reageerde echter dermate negatief, dat de directie besloot om de uitbreidingsplannen bij de gemeente in te trekken.

In januari 2001 is besloten om samen met de gemeente naar een nieuwe locatie te zoeken. Inmiddels is een geschikte locatie gevonden in de ‘Horsthoek’ in buurtgemeenschap ‘Vemde’. Het is de bedoeling om op deze locatie tussen Epe en Heerde een nieuw dierenpark te realiseren met de naam ‘Pangea Parc’.

Bron: Prisma Dierentuinen gids 1983

Dierenvreugd De achterste Molen is een klein, landelijk gelegen dierenparkje met een bescheiden collectie apen, vogels, kangoeroes, ezels, pony's, lama's, guanaco's, geiten en schapen. Door het parkje stroomt een glashelder beekje. Het interessants zijn, behalve de vele soorten parkieten en papegaaien, wellicht de schapen en geiten. (...) Eigenlijk het opvallendst van De achterste Molen is de spreuk bij de ingang: "Wie hier niet als dierenvriend binnenhuppelt, wordt er vierkant weer uitgeknuppeld".

 

Data afkomstig van Hendrik Engel's alphabetical list of Dutch zoological cabinets and menageries [446]

Zoological park "Dierenvreugd" (also called "De Achterste Molen"). Collection of living animals.

 

Data afkomstig van Toer in eigen land [1975]

Dierenpark de Achterste Molen.

 

Source: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dierenpark_Wissel

Dierenpark Wissel was een dierentuin in Wissel, in de buurt van Epe in de Nederlandse provincie Gelderland. Het park maakte deel uit van Zodiac Zoos, dat ook de eigenaar was van Zoo Parc Overloon en Aqua Zoo Friesland. Nadat Zodiac Zoos op 26 januari 2015 failliet werd verklaard, werden de dierentuinen overgenomen door Libéma. Deze organisatie besloot echter om het Dierenpark de Wissel te sluiten.

Het park werd ook wel een minidierentuin genoemd, want op een bescheiden oppervlakte hield men in het park vooral kleine dieren. De dierentuin was gelegen in een bosrijk gebied op de Veluwe, er stroomt een beek, de Tongerense Beek, door het park heen, in en aan de beek kende het eilanden waar diverse diersoorten een leefgebied hadden. Naast de dieren was er ook een speeltuin.

Om bedreigde diersoorten te fokken werkte het park samen met andere dierentuinen. Er waren fokprogramma's voor onder meer kleine panda's, alaotrabamboemaki's, vari's, gouden leeuwaapjes, dwergnijlpaarden, zilveroeistities en keizertamarins.

Geschiedenis

Dierenpark Wissel ontstond uit de privécollectie dieren van Frits Eshuis, een markante ondernemer die met zijn wasserij De Achterste Molen zakelijk succesvol was. Na een paar jaar ontstonden er plannen om het hierdoor ontstane dierenpark open te stellen voor publiek. Op zaterdag 25 maart 1967 werd het park onder de naam Dierenvreugd De Achterste Molen voor bezoekers opengesteld. In 1984 werd het park doorverkocht. De nieuwe eigenaar veranderde de naam in Dierenpark Wissel en moderniseerde verscheidene verblijven.

Op 1 februari 1994 werd het park overgenomen door Palmary Parcs (later Zodiac Zoos) te Warnsveld. In 1997 werd Dierenpark Wissel uitgenodigd om lid te worden van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). Voor de medewerkers van het park betekende dit een erkenning voor verantwoord werken. Ook werd Dierenpark Wissel lid van de European Association of Zoos and Aquaria.

Sinds 2003 wilde de eigenaar het dierenpark uitbreiden en verplaatsen naar een locatie in Vemde bij de A50. Behalve de nieuwe naam, Pangea Parc, waren er in 2011 schetsplannen gereed, die echter nooit uitgevoerd werden. Na een faillissement nam Libéma in 2015 Dierenpark Wissel, Zoo Parc Overloon en Aqua Zoo Friesland over. Dierenpark Wissel werd gesloten.[1] Reden hiervoor waren onder andere omdat Libéma onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden zag in het park en omdat de omvang en kwaliteit van de dierenverblijven ontoereikend waren. De dieren in het park werden herplaatst in andere Europese dierentuinen.

Dieren

Het dierenpark huisvestte kookaburra's, ringstaartmaki's, zwanen, maraboes, kleine panda's, kuifhoenders, koeten, neusberen, steppevossen, pelikanen, ara's, sneeuwuilen, pinguïns, lori's, otters, ooievaars, zwarte zwanen, forellen, witpluimoeistiti's en witgezichtmaki's, beermarters, capibara's, dwergnijlpaarden, eenden, wallaby's, (zowel Bennettwallaby's als Tammarwallaby's), stokstaartjes, kraanvogels, dikdiks, herten, boomkangoeroes, vosmangoesten, smalstreepmangoesten, emoes, steuren, wevers, konijnuilen, krabbenetende wasberen, flamingo's. Een deel van deze dieren leefde op de kinderboerderij.

 

Filmpjes

Lege dierentuin: https://www.youtube.com/watch?v=Ue22olDD_-w

 

last updated: 27-01-2008