home button

Zeister-dierenpark

 

Geopend in 1932 en in de tweede wereld oorlog (1941) weer gesloten.

 

Adres

Zeist, Woudweg 15

 

Link

 

Informatie

In 1943 stond hij nog wel genoemd in het telefoonboek als "Zeister Dierenpark".

 

Bron: http://www.unieuws.nl/index.php?p=9476

Er is tussen 1932 en 1940 een dierenpark in Zeist is geweest onder de naam "Theeschenkerij Het Jagershuis en Zeister Dierenpark" wat werd geexploiteerd door de Gebroeders van Kolfschoten.

 

Bron: Boek - uit het Zeister leven gegrepen, een beeldverhaal van 1900 -1940:

"Op 18 Juni 1932 werd het Zeister Dierenpark geopend. Naast de aantrekkelijke ligging van deze uitspanning en de vele faciliteiten die het mensen bood, vormde dit park de grootste attractie voor jong en oud. Voor die tijd was dit voor een relatief kleine gemeente als Zeist een bijzonderheid. De initiatiefnemers van dit park waren de toenmalige pachters, de gebroeders Kolfschoten. De opening van het park werd verricht door burgemeester Baron van Tuyll van Serooskerken.

In een advertentie uit een Gids voor Zeist van Kraal werd het Dierenpark aangeprezen. Werd in de ene brochure de nadruk op de theeschenkerij gelegd, bij de andere valt de nadruk op het Dierenpark. Naast de (in het boek) afgebeelde dieren, een Maleische beer, een tamme ooivaar, zwanen en fazanten, herbergde onze dierentuin een scala aan exotische beesten. Zo trof men er kangaroes, een Casuaris - een soort struisachtige vogel - een centraal verwarmd gebouw met tropische vogels, steenbokken of maneschapen, een vijver met flaminog's en allerlei soorten eenden. Tegenover de vijver kon men kalkoenen en pauwen bewonderen. Als laatste willen wij de Papegaaienlaan noemen waar men begroet werd door kaketoes en bontkleurige Amazone-papagaaien. Het enige wat van dit park nu nog overgebleven is, is de maneschapenrots met de daarbij behorende dieren."

 

Bron: https://www.facebook.com/GeheugenvanZeist/posts/feitjes-en-weetjesop-18-juni-1932-werd-het-zeister-dierenpark-geopend-het-was-ee/587386481402647/

Op 18 juni 1932 werd het Zeister dierenpark geopend. Het was een complete dierentuin die duizenden bezoekers trok. De entreeprijs bedroeg in 1936 20 cent voor volwassen en 10 cent voor kinderen. Naast de Maleisische beren, waren er apen, een tamme ooievaar, kangoeroes, tropische vogels, een vijver met flamingo's en steenbokken of manenschapen. Het dierenpark werd in de loop van de jaren 1940-1945 steeds kleiner en is uiteindelijk opgeheven. Het enige dat nu nog overgebleven is, is de manenschapenrots - vroeger de apenrots - achter het Jagershuis.

Het Zeister Dierenpark werd op 18 juni 1932 volgens dit boek door burgemeester Baron van Tuyll van Serooskerken geopend

CHU-wethouder Wessels Boer heeft zich er destijds voor ingezet dat de manenschapen weer terug kwamen. Klein stukje dierentuin... Overigens waren er echt bizons in het Bizonpark!

Wij speelden in de jaren 60-70 nog in de restanten van die verlaten dierentuin. Ik herinner mij die berenkuil goed, die lag toen helemaal vol met troep en zat onder het mos

(...)

Bijna iedereen in Zeist kent de Maneschapen achter het Jagershuys aan de Jagersingel. In 1932 werd daar het Zeister dierenpark geopend. In die tijd een grote toeristische attractie
In het dierenpark waren Maleise beren, Kangoeroes, apen, een tamme Ooievaar en nog veel andere al dan niet exotische beesten. Vrij uniek was de Casuaris, een soort struisvogel uit Nieuw-Guinea.
In de toeristische Kraalgidsen van de jaren 30 was te lezen: “De rotspartij in het diepst gelegen deel van het park is een staaltje van goed geslaagden betonbouw. Het dient de steenbokken of de maneschapen tot nachtverblijf.”
Maneschapen zijn anders dan de naam doet vermoeden geen schapen, maar Noord-Afrikaanse geiten.

 

Bron http://oudseyst.nl/ALBUMS/Zeisterbos/slides/Jagers-1933-003.html:

"Zeist kreeg er op 18 juni 1932 een trekpleister bij namelijk een Zeister Dierentuin. Deze lag aan de linker zijde van uitspanning “’t Jagershuis” (voorheen ’t jagertje). Oprichters van de dierentuin waren de heren A. en W. Kolfschoten. In de dierentuin bevonden zich onder andere Kakatoes, bontkleurige amazone papagaaien, Shetland pony’s, Neus- en wasberen, dwerggeiten, Kangoeroes, dam- en edelherten, flamingo’s, struisvogels, apen, steenbokken en maneschapen. Tijdens de tweede wereldoorlog heeft de dierentuin haar poorten gesloten. Foto van een apenverblijf in 1933."

 

Bron http://www.wilhelminaparkzeist.nl/wp-content/uploads/2015/01/Prof.-Lorentzlaan-historie-info.pdf:

In 1932 wordt het Zeister Dierenpark geopend bij het Jagershuis.

Dit dierenpark is een particulier initiatief van de pachters van het Jagershuis. Vele dieren bevolken de tuin: dwerggeiten,apen,kangoeroes, Maleiseberen en vele vogelsoorten in een vogelhuis. Na WO-IIzijn nakomelingen van gedoneerdemaneschapenals enige over met de rotspartij.

 

Bron https://www.geheugenvanzeist.nl/articles/zeist-als-vakantiedorp/:

Om het bos attractiever te maken werd in 1926 bij de ingang aan de Woudenbergseweg een bizonpark aangelegd. Tegenover het bizonpark kwam in 1935 een hertenkamp. Bij het Jagershuis werd in 1932 een dierentuin geopend. Heel wat dieren kon men hier bezichtigen, zoals beren, kangoeroes, manenschapen, zwanen, eenden, fazanten, kalkoenen, pauwen, kaketoes, papegaaien, flamingo’s, een struisvogel en een ooievaar. Voor de kinderen was er een speeltuin, waar ze ook ezeltje konden rijden.

 

Bron https://www.geheugenvanzeist.nl/articles/zeister-bosch/:

Ooit was er een kleine dierentuin, waarvan de kunstrots bij de manenschapen naast het Jagershuis nog getuigt.

 

Bron https://www.geheugenvanzeist.nl/wp-content/themes/zeist/images/zelfoppad/Fietstocht%20door%20Zeist.pdf:

Achter het Jagershuis lag één van de grote Zeister attracties: het Zeister Dierenpark. Maneschapen (steenbokken) bevolken thans het parkje met rotspartijen.

 

Bron https://www.zoovaria.com/meer-zoo-varia/dierenparken-van-weleer/bizonpark-zeist/:

Aan de andere kant van het jagershuis in 1932 een dierenpark opgericht door de heer Kolffschoten onder de naam Zeister dierenpark. Dit dierenpark is een particulier initiatief van de pachters van het Jagershuis. Vele dieren bevolken de tuin: dwerggeiten, apen, kangoeroes, ‘Maleise’ beren en vele vogelsoorten in een vogelhuis. Na WO-II zijn nakomelingen van gedoneerde maneschapen als enige over met de rotspartij. Deze zijn nu eigendom van de gemeente.

 

Bron http://www.boshistorie.nl/pdf/Natuur_en_recreatie_in_het_Zeisterbos.pdf:

 In 1932 werd bovendien het Zeister Dierenpark geopend bij het Jagershuis. Door de aanwezigheid van de grote dieren werd de natuur bijna tastbaar gemaakt. Deze nieuwe voorzieningen tastten de natuur niet aan. Ze bevonden zich aan de rand van het wandelbos.

 

Bron http://www.nicospilt.com/index_Utrecht_bus.htm:

Het traject Rhenen-Arnhem was al verbust. Je kon in die tijd een dagtocht maken langs drie dierentuinen: Zeist, Rhenen en Arnhem. Het Zeister Dierenpark is tijdens de oorlog gesloten, na de oorlog kreeg Amersfoort een dierentuin. Een andere bezienswaardigheid is de Pyramide van Austerlitz.

 

Bron http://www.laafsekikkers.be/forum/viewtopic.php?f=111&t=4046:

Vandaag kreeg ik een kopie van een foto van de ingang van het Zeister Dierenpark in handen. Op de foto, uit ca 1935, zie je rechts uitspanning 't Jagershuis en geheel links de kassa van de dierentuin en rechts daarvan de toegangspoort. Direct achter de poort stonden enkele speeltoestellen waaronder een glijbaan met drie banen, een schommel en een draaimolen.

Veel is niet bekend over het dierenpark behalve dat het in 1932 is geopend en in de Tweede Wereldoorlog weer gesloten. De oprichters waren de heren A. en W. Kolfschoten. Het park bezat o.a. kakatoes, bontkleurige amazone papagaaien, Shetland pony’s, neus- en wasberen, dwerggeiten, kangoeroes, dam- en edelherten, flamingo’s, struisvogels, apen, steenbokken en maneschapen.

 

<Diverse kranten> De directeur W. van Kalfschoten helpt bij in 1935 het opzetten/inrichten van de nieuwe dierentuin die in Emmen wordt gecreeerd.

Zie ook: http://www.historisch-emmen.nl/centrum/hoofdstraat/dierenpark/Noorder-Dierenpark-Emmen-1934.htm:

De Emmer Courant van augustus 1934 "De heer Oosting heeft zich in verschillende dierenparken op de hoogte gesteld en de volledige medewerking verkregen van den directeur van het Zeister dierenpark, den heer Kolfschoten, zoodat een deskundige opzet verzekerd is."

 

 <De Utrechtse heuvelrug. De Stichtse Lustwarande. Dorpen en landelijk gebied(2000)–Catharina L. van Groningen>: In Zeist was ook een dierentuin naast het Jagershuis: het Zeister Dierenpark, dat werd geopend in 1932.

1937: Diverse advertenties in kranten in oa Limburg voor het park

 

Einde van het park:

<Utrechtse krant> Krant kopt met text "Zeist zonder dierenpark". Op 6 Oktober 1941 worden de dieren overgebracht naar Blijdorp tgv voedseltekort. Volgens diverse andere kranten, zoals "Het vaderland", is de gehele levende have verkocht aan Blijdorp. En daar wordt het ook liquidatie van Zeister dierenpark genoemd.

 

Bron Nieuwe Hoornsche courant - nieuwsblad voor West-Friesland - woensdag 8 october 1941:

HET ZEISTER DIERENPARK GESLOTEN.

De levende have aan Diergaarde Blijdorp verkocht

Het te midden der bosschen gelegen Zeister dierenpark, dat, sedert ongeveer 9 jaren bestond en tot de bezienswaardigheden van het Sticht behoorde, is, wegens nijpend gebrek aan voedsel voor de dieren, gesloten. De geheele levende have is verkocht en met veel moeite en zorg vervoerd naar Diergaarde Blijdorp te dezer stede.

Note: zelfde tekst als in "de graafschap-bode van woensdag 8 october 1941"

 

last updated: 31-08-2019