home button

Menagerie Noordervliet

 

Adres

buitenplaats in Voorburg

 

Link

 

Dieren

[1]: Herten, Voilliere met exotische vogels, paarden, goudvissen, (zilvere) Lakense Faisanten en Carolina eenden, Bengaalse herten

Informatie

Noordervliet was een buitenplaats in Voorburg.

Hier bevond zich een voilliere en een buitenveld met hertachtige.

 

Bron: Historische Wandelingen in Voorburg en omgeving

[p100] Volgens een beschrijving uit 1762 had het een stalling voor 6 paarden en een vijver vol goudvissen

[p57] In de 18e eeuw had Anthonetta van Schuylenburgch gewoond op het Noordervliet. Deze adellijke dame bezat een verzameling vogels ('mooie voilliere') en in de wei van de overplaats een 'wildbaan' met herten.

[p100] Van 1762 tot 1786 woonde hier Anthonetta van Schuylenburch, een adellijke dame uit een invloedrijke familie die een passie voor dieren had. Kort na de aankoop van Noordervliet in 1762 was haar echtgenoot mr. Willem Berent Buys overleden. (...) Ze liet een mooie voliere plaatsen voor haar fraaie collectie vogels. Tevens breidde zij haar buitenplaats uit door de aankoop van het ernaast gelegen buitentje Welgelegen. (...) het meest ingenomen was zij toch wel met de aankoop in 1774 van het tegenover Noordervliet gelegen stuk grond langs de Weverslaan. Hier legde zij haar 'Wildbaan' aan, een hertenkamp waar zij haar liefde voor dieren verder kon uitleven.

[p109] Haar herten had ze gekocht bij ene heer Boers. Bij de vele moeizame pogingen om ze te vangen en over te brengen naar Noordervliet werd echter een Bengaals bokje doogejaagd. Een ander brak een poot en moest worden afgemaakt.

[p111] Vosmaer had grote belangstelling getoond voor een van de twee Bengaalse hertenbokjes op haar wildbaan bij Noordervliet om, zoals hij haar meedeelde 'bij de wijfjes, die alleen in de Diergaarde van Zijn Doorluchtige Hoogheid zijn, jongen te kunnen telen'. In ruil zou ze uit de stadhouderlijke menagerie van De Loo enkele (zilvere) Lakense Faisanten en Carolina eenden krijgen. Trots had ze dit aanbod geaccepteerd, temeer daar het toch niet goed was om meer dan een bokje bij de wijfjes in de hertenkamp te hebben rondlopen. Al snel daarna had Vosmaer haar, in afwachting van de komst van het bokje, de aangeboden dieren voor haar Faisanterie op Noordervliet alvast toegestuurd.

[p112] "nu heb ik 12 herten, en wil deze niet verliezen om een bok te vangen". {brief van 14 juni 1783}

[p100] Die grote belangstelling voor dieren had Anthonetta van kind af aan van haar ouders meegekregen. Dit was nog steeds te zien op het grote schilderij dat haar vader in 1724 had laten maken door schilder van Dijk. (...) Als tweejarig meisje hield Anthonetta op het schilderij haar moeder vast terwijl zij met haar andere hand naar het kleine aapje reikte dat bij haar moeder op schoot zat.

[note: ik ken zelf enkel het schilderij waar ze naar een hondje reikt. Ook geschilderd in 1724 door van Dijk.]

[p57] In 1879 kocht Princess Wilhelmina Frederica Louisa Carlotte Marianne van Oranje Nassau [1810-1883] (echtgenote van Albert van Pruisen) de buitenplaats als uitbreiding op haar buitenplaats Rusthof.

 

 Bron: http://www.keesvanderleer.nl/the_quotation/diverse-lezingen/

Opmerkelijk is ook de correspondentie van Vosmaer met Anthonetta van Schuilenburg, een adellijke dame die op haar Voorburgse buiten Noordervliet eveneens een menagerie had.

 

Bron https://www.genealogieonline.nl/en/stamboom-baris/I82605.php:

Anthonetta van Schuylenburgch is geboren op 23 Augustus 1722 in Den Haag, ze overleed op 10 Februari 1786 in Den Haag op een leeftijd van 63 jaar.

Anthonetta van Schuylenburgch trouwde eerst met Berend Willem Mr. Buys op September 6, 1757 in Den Haag (Zuid-Holland), ze was toen 35 jaar oud.

Ze hertrouwde met Cornelis van Der Beke na 1763.

 

Overblijfselen/herdenking

Inrij hek van buitenplaats Noordervliet staat in het openlucht museum in Arnhem.

 

 

last updated: 17-09-2019