home button

Burger's Zoo

 

Adres

Antoon van Hooffplein 1
6816 SH Arnhem
026 442 45 34
info@burgerszoo.nl

 

Link

http://www.burgerszoo.nl/

 

Informatie

Burgers' dierenpark heeft zijn wortels in 's Heerenberg. Daar opent de dierenliefhebber Johan Burgers, op verzoek van vrienden en kennissen, in 1913 zijn dierencollectie voor het publiek: Fazanterie Buitenlust. De bezoekers komen van heinde en ver. Met de gebrekkige vervoersmogelijkheden in die dagen blijkt al snel dat deze achterhoekse locatie niet de ideale vestigingsplaats voor een dierenpark is. In 1923 verhuist dhr. Burgers naar Arnhem waar hij een groter terrein weet te verwerven, waar de bereikbaarhied voor de bezoekers wezenlijk beter is en ook toekomstige uitbreidingen mogelijk zijn.

 

 Informatie afkomstig van http://nl.wikipedia.org/wiki/Burgers'_Zoo

Toen in 1913 Johan Burgers zijn internationaal vermaarde fazanterie in zijn woonplaats 's-Heerenberg voor het publiek openstelde was dat eigenlijk het begin van Burgers' Dierenpark. Tien jaar later kon Burgers de beschikking krijgen over een groot terrein bij Arnhem waar hij zijn opvattingen over het houden van dieren in de praktijk kon brengen: alle dieren - ook de roofdieren - niet achter tralies maar op open terrassen en in valleien, van het publiek gescheiden door brede grachten. Deze verblijven zijn zelfs naar hedendaagse maatstaven nog modern en indrukwekkend. Onder leiding van zijn kleinzoon Antoon van Hooff werd deze trend voortgezet met groots opgezette natuurlijke leefomgevingen zoals Burgers Bush. De huidige directeur is Alex van Hooff, de zoon van Antoon.

1915 - openstelling van de fazantencollectie van Johan Burgers in 's-Heerenberg
1923 - stichting van Burgers' Dierenpark in Arnhem.
1968 - Burgers' Safari wordt in gebruik genomen: het eerste safaripark op het Europese vasteland. Oorspronkelijk ontworpen als een park, waar men met de eigen auto of met een bus doorheen reed. Sinds 1995 kan Burgers' Safari alleen nog te voet worden bezocht: via een 200 meter lange overdekte wandelbrug kan men de savannedieren observeren (giraffen, zebra's, antilopen en neushoorns); vanachter glas kan men de leeuwen en jachtluipaarden waarnemen.
1971 - chimpansee-eiland
1973 - wolvenbos
1986 - gorilla-eiland
19?? - vrije vluchtvolières
19?? - gorilla-onderkomen.
1988 - wereldprimeur, het overdekte oerwoud, Burgers' Bush.
1992 - ingebruikname van de Mangrovehal een imitatie van een mangrovebos.
1994 - Burgers' Desert - overdekte woestijn.
2000 - Burgers' Ocean - zeeaquarium.
2003 - Burgers' Avonturenland - een kinderspeeltuin.

Het park is in de loop der jaren fors uitgebreid en beslaat nu zo'n 45 ha.

 

Bron: http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn4/burgers

(Vervolg van "Fazanterie Buitenlust")

Twee steden, Nijmegen en Arnhem, toonden belangstelling. Burgemeester S.J.R. de Monchy van de laatstgenoemde stad bood Burgers een terrein aan de Schelmscheweg, vlak naast het Openlucht Museum, aan. De vele bezoekers van dit museum en het feit dat zich hier een tramhalte bevond, gaven ten slotte de doorslag. In 1924 ging Burgers' Dierenpark in Arnhem open. Tot dan toe kende Nederland slechts dierentuinen. Burgers introduceerde het begrip 'dierenpark', waarmee hij tot uitdrukking wilde brengen dat de dieren hier in een veel opener en landschappelijker omgeving dan gebruikelijk konden worden bezichtigd. Typerend is bijvoorbeeld de inrichting van het berenterras, waarbij deze roofdieren niet door een afrastering, maar door grachten en borstweringen van het publiek waren gescheiden. Bij de aanleg ervan had Burgers zich laten inspireren door de door Carl Hagenbeck in zijn dierenpark te Stellingen bij Hamburg toegepaste 'Frei-Anlagen'. Dit eerste tralievrije roofdierenverblijf in Nederland baarde veel opzien, en Burgers zag zich zelfs genoodzaakt het Arnhemse gemeentebestuur ervan te overtuigen dat een dergelijke inrichting geen gevaar opleverde voor de bezoekers.

Al tijdens zijn 'Wanderschaft' had Burgers vele dierentuinen bezocht en contacten gelegd met de directeuren. Ook na de oprichting van zijn dierenpark bleef hij rondreizen, steeds op zoek naar nieuwe ideeën. Zijn vrouw had altijd een koffertje met kleren gereed staan, aangezien de impulsieve Burgers iedere ingeving onmiddellijk ten uitvoer wilde brengen en geregeld thuiskwam met mededelingen als: 'Over een uur gaat de trein naar Keulen. Die kunnen we nog net halen'. Burgers en zijn echtgenote werkten nauw samen. Hij had de zakelijke leiding en richtte zich op de toekomstige ontwikkelingen van het park; zij hield zich bezig met de bezoekers en zat zelf dagelijks achter de kassa. Ook hun jongste dochter, Lucy, droeg haar steentje bij. Zij beschikte over een bijzonder talent om met dieren om te gaan en hielp van jongs af aan mee.

Burgers' Dierenpark breidde zich in snel tempo uit. In de jaren twintig en dertig verrezen er vele grote, tralievrije verblijven - onder andere voor roofdieren en olifanten - die internationaal de aandacht trokken. Op 19 mei 1933 was Burgers een van de zes dierentuindirecteuren aan wie de Italiaanse koning Victor Emanuel III een oorkonde en de gouden medaille van de Romeinse dierentuin uitreikte. Ook de Nederlandse kranten en vakbladen besteedden hier aandacht aan. Voor Burgers betekende dit welkome publiciteit. Hij zag de pers als een noodzakelijk medium en maakte er zoveel mogelijk gebruik van. Door middel van advertenties in verscheidene tijdschriften prees hij zijn dierenpark aan. In 1933 kreeg Burgers een uitnodiging uit Parijs om als adviseur op te treden bij de inrichting van het Parc Zoölogique de Vincennes, dat ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1937 zou worden aangelegd. Deze uitnodiging moest hij echter afslaan, omdat hij juist op dat moment met de gemeente Tilburg een akkoord had bereikt over de aankoop van een stuk grond om ook daar een dierenpark te beginnen. Wel woonde hij, als eregast, de opening van de Parijse dierentuin bij.

Bij het 25-jarig jubileum van Burgers' Dierenpark, op 27 mei 1938, waren tal van bekende figuren uit de wereld van de Europese dierentuinen aanwezig. Ook alle leden van het Arnhemse gemeentebestuur, waarmee de contacten nog steeds voortreffelijk waren, gaven op deze feestdag acte de présence. De jubilerende dierentuindirecteur werd ereburger van Arnhem, waarvoor hij de zilveren stadsmedaille kreeg uitgereikt.

De Tweede Wereldoorlog was voor Burgers een moeilijke periode. Voor politieke aangelegenheden had hij nooit veel belangstelling gehad. Niettemin stelde hij zich - ondanks de vele zakencontacten die hij in Duitsland had - sterk anti-nazistisch op en verbrak hij de banden met collega's die pro-Hitler waren. Burgers zag zich bij herhaling voor problemen gesteld. Zo verplichtte de Duitse bezetter hem bijvoorbeeld bij de ingang van het park een bord te plaatsen met daarop de tekst 'Verboden voor Joden'. Dit druiste volledig in tegen Burgers' opvattingen, zodat het bord regelmatig uit het zicht werd geplaatst. Bij inspectie door de Duitsers moest Burgers het echter weer te voorschijn halen. In de laatste jaren van de bezetting werd de voedselvoorziening voor de dieren een steeds groter probleem. De oorlogshandelingen tijdens en na de Slag om Arnhem, eind 1944 en begin 1945, hadden desastreuze gevolgen voor de collectie: twee derde van het dierenbestand kwam om het leven. Burgers maakte deze rampspoed niet meer mee. Al vanaf het begin van de jaren veertig leed hij aan een vorm van kanker, waardoor zijn gezondheidstoestand in vrij korte tijd verslechterde. Op 73-jarige leeftijd overleed hij.

Johan Burgers was een sociaal ingesteld man, die, hoewel tamelijk dominant, goed kon luisteren. Hij bezat een sterk rechtvaardigheidsgevoel en liet zich niet terzijde dringen. Bovenal was Burgers een man met een tomeloze energie, die wist wat hij wilde. Hij leefde voor zijn werk en was bereid alles te doen om zijn ideaal - een modern ingericht dierenpark, waarin het publiek de dieren in zo groot mogelijke vrijheid en een zo natuurlijk mogelijke omgeving kon bekijken - te verwezenlijken

 

Data afkomstig van Hendrik Engel's alphabetical list of Dutch zoological cabinets and menageries [41]

Burgers' dierenpark, private menagerie. Founded 1912 by J.G.H. Burgers, at 's-Heerenbergh. Later (1924) moved to the present site. In 1968 increased with a "safaripark" (20 ha.).

 

 

Data afkomstig van Toer in eigen land [1975]

Aan de Delenseweg ligt het Burgers' Safaripark, een terrein van 25 hectare met loslopende leeuwen en afrikaanse savanne met 500 loslopende dieren w.o. giraffen, zebra's, antilopen en struisvogels, neushoorns en gnoes.

 

last updated: 27-01-2008